26/10/2023

Katica i Jelena Perković

Zovem se Katica Perković ,mnogi me zovu mama Kaja . Majka sam čak troje djece s TUR, a dvoje su OSI . Supruga sam dragovoljca i veterana Domovinskog rata.

Moja kći Jelena boluje od cerebralne paralize ,epilepsije I 100% je OSI . Još umajčionom trbuhu pretrpjela je I ona I brat blizanac intrauterini infarktposteljice te su ta neuro oštećenja prouzročila sve njene daljnje dijagnoze

Suprug Andrija I ja sami bez podrške obitelji I ikoga ,odgajamo našu djecu I borimo se od njihovog rođenja kako za njihov život ,tako I za njihovu egzistenciju.

 

Od rođenja sam bila iznimno angažirana oko djece I njihove teškoće u razvoju sam prihvatila kao izazov. Tako sam kod Jelene kroz art terapiju iskoristila njen preostali potencijal . Pomogla sam joj stvoriti sada već prepoznatljiv hrvatski brand Jelenini anđeli dobrih želja .

O našoj životnoj borbi ,art terapiji ,prijateljima ,volonterima …napisale smo Jelena I ja knjigu čiji tisak je čekao punih 9 godina .

Ali kako smo upoznale Humanitarnu udrugu fra. Mladen Hrkač.

Tko su oni?

Najednom Kongresu medicine Na prvoj crti , predstavile  smo uz pomoć prof. Marijane Braš Jelenineanđele I ponovno tražile tko bi osigurao tisak naše buduće  knjige koja je punih9 godina čekala na uređenje I tisak .

Od pune dvorane ljudi javio se samo jedan čovjek Ivan Soldo I obvezao se ,a ispunio obećanje te je Jelena za Uskrs 2021. Godine dobila svoju knjigu Pustolovine jednog anđela. Ivan nas je na taj način I uveo u svijet Udruge koja je kroz svoj projekt Zajedno za obitelj osigurala sredstva za tisak . I ne samo to. Promocija knjige održana je u vrijeme pandemije a na njenoj organizaciji upoznali smo kako to izgleda iz prve ruke :s osmjehom, profesionalno a opet ljudski I toplo ..kako volenteri udruge I djelatnici SVIrade za opće dobro ,ovaj puta predstavljanje knjige .

Kako nas je Ivan upoznao ,odmah je video svu silinu problema I teškoća s kojom se obitelj nosi ,pa nas je odmah uključio u project REBRAND HR. Svaki član obitelji dobio je podršku koju je trebao. Pa su tako mama I tata redovito posječivali psihosocijalna savjetovnaja u grupi I individualno ,. Jelena je bila uključena u radionice volontera kada je bilo moguće . Njen blizanac( koja je osoba s ADHD)  je dobio potporu PSIHOLOGA ,SOCIJALNOG PRAVNIKA  kako bi poradio na samopouzdanju ,uvidio svoje jače ali I slabije strane  te bolje konkurirao na tržištu rada .

Projekt su Jelena I tata završili predivnim druženjem svih sudionika na Plitvičkim jezerima .

Svo vrijeme , prisutna je spoznaja da Udruga funkcionira kao Obitelj ,ali I poput najtočnijeg švicarskog sata .

 

Predsjedniku Ivanu nije ništa bilo teško , a da on osobno radi kako bi ranjivim osobama uključenima u projekte I ugodio  na sve načine ,spoznali smo vrlo brzo .

Ivan je znao da Jelena voli putovati ,a imala je knjigu . kako obitelj nije imala auto u voznom stanju ,udruga je osigurala prijevoz na predstavljanje knjige u Pletrnicu..odvezla je Jelenu u Lipik na rehabilitaciju I uskala s prijevozom kad god je bilo moguće.

Projekt REBRAND HR je za nas završio ,ali ne uključenost u projekte udruge. I Jelena Imama su se prijavile za volontiranje . na radionicama smo sudjelovale kada smo mogle ,jer mama još radi u vrtiću . Naši povremeni dolasci nisu bili prepreka da nas Udruga uključi I project ESS Za život u zajednici te smo obje u organizaciji Udruge provele 14 nezaboravnih dana u BiH . Koliko je sve bilo dobro organizirano , svjedočimo svojim angažmanom I radošću kojom smo svemu prišle. Posjetile smo mnoge ustanove ,udruge ,institucije koje na određeni način skrbe za ugrožene skupine ….

Iskreno, Jelena obožava putovati ,družiti se ,dijeliti vrijeme I situacije s drugima, pomagati drugima . Ona voli i primati i davati .Tako je odgojena.

Sve što smo proživjeli s Udrugom I njenim članovima dokumentirali smo I fotografijama te rado dijelimo na društvenim mrežama . Obje smo svjesne kakoJelena kaže da“ Život nije bajka ,ali svakome baš svakome treba dobri anđeo!”

Ima kako Vam izgledalo ,Udruga jest poput “dobrog anđela” koji daje baš ono što vam je najpotrebnije .

 

Mama Kaja I jelena Perković